Στη Σίκινο, την αφετηρία του προγράμματος SeaChange Greek Islands, οι δράσεις ξεκίνησαν με μια οργανωμένη καμπάνια για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης. Με επιδίωξη να γίνει η Σίκινος το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά καλαμάκια, το Ίδρυμα σε συνεργασία με τον Δήμο Σικίνου πραγματοποίησε τον Μάιο δράσεις ενημέρωσης στους κατοίκους του νησιού. Η ομάδα του προγράμματος προσκάλεσε κατοίκους και επιχειρήσεις να γίνουν μέρος της προσπάθειας, παραδίδοντας τα πλαστικά καλαμάκια που είχαν στο σπίτι και στην επιχείρησή τους και αντικαθιστώντας τα με βιοδιασπώμενα από άμυλο που προμήθευσε το ίδρυμα. Σε κάθε κάτοικο δόθηκε, επίσης, γυάλινο επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι με σκοπό την ενθάρρυνση της επαναληπτικής χρήσης αντί της άσκοπης κατανάλωσης πλαστικών.

Η ανταπόκριση στην ιδέα ήταν εντυπωσιακή, καθώς οι κάτοικοι συντάχθηκαν στον κοινό σκοπό υπογράφοντας φόρμα δέσμευσης για την αντικατάσταση των πλαστικών. Στη συνέχεια, ο αλιέας καθώς και οι επιχειρήσεις του νησιού, εμπνευσμένοι από την ενημέρωση που έλαβαν, προχώρησαν, σε συνεργασία με την ομάδα του προγράμματος, σε επιμέρους δράσεις, όπως η αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας με βιοδιασπώμενη και η παραγγελία επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών και για εμπορική χρήση.

Το πρόγραμμα της Σικίνου προκάλεσε το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους των εθνικών και ξένων ΜΜΕ, διεύρυνε τη συζήτηση για τους κινδύνους από τα πλαστικά μιας χρήσης και έφερε το νησί στο κέντρο του ενδιαφέροντος, με άμεση ενίσχυση στον τουρισμό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ομάδα εθελοντών σε συνεργασία με κατοίκους και μαθητές, καθάρισε τις ακτές Άγιος Γεώργιος και Αλοπρόνοια, καθώς και τις ακτές Μάλτα και Άγιος Παντελεήμονας, προσβάσιμες με καΐκι. Επίσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων προβλήθηκαν σε ειδική εκδήλωση στο σχολείο του νησιού το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «EGEO-Η θάλασσα μέσα μου» των Βίκυς Μαρκολέφα και Bastian Fischer, καθώς και το ντοκιμαντέρ “Straws”, σε συνεργασία με την ομάδα Plastic Free Greece.

Όλες οι επιχειρήσεις του νησιού, καθώς και πολλοί από τους κατοίκους, συντάχθηκαν με τις αρχές του προγράμματος, υπογράφοντας ατομικά σύμφωνα συνεργασίας ως πρεσβευτές του SeaChange Greek Islands.